Кападокија

кружна тура

СЛАНО ЈЕЗЕРО – ГЈЕРЕМЕ – АНКАРА - ИСТАНБУЛ

ПРОГРАМ У ПРИПРЕМИ

Монументални комплекс чудесне лепоте из 6. века пре нове ере, у белом камену и белом вулканском пепелу познатом под називом „туф“, који се миленијумима уз помоћ воде и ветра променио и постао оно што је данас – јединствено чудо природе.

Хришћани, народ без војске, тражећи уточиште од римског прогона, налазе га испод камених сводова Кападокије где су изградили 36 подземних градова и 600 цркава. Ове необичне камене структуре називале су се „вилински димњаци“, а назив Кападокија на перзијском значи „земља прелепих коња“.

Регија Кападокија, са запањујућом лепотом места и историјским знаменитостима, један је од најлепших пејзажа на свету. Дивне стене необичних облика одушевиће вас на први поглед, а сам поглед на ове необичне грађевине оставља магичан и мистичан утисак … У Кападокији су живеле древне цивилизације – хеленска, римска, хришћанска и исламска …

Доживите чаролију Кападокије, земље вила и прелепих коња, пејзажа који подсећају на месечеву површину … и будите спремни да видите „Чудеса невиђена“.

8 ДАНА АУТОБУСОМ – 3 ПОЛУПАНСИОНА У ГЈЕРЕМЕ + 2 НОЋЕЊА СА ДОРУЧКОМ У ИСТАНБУЛУ

ЦЕНА АРАНЖМАНА ПО ОСОБИ, у зависности од хотела у Кападокији у коме је смештај:

“TOURIST HOTEL & RESORT CAPPADOKIA”

5/5

 Гјореме , наша препорука. Непосредно поред хотела је простор са ког полећу балони  (www.touristhotel.com.tr)

CAVE / STONE

Пећински хотели, наша препорука – јединствено искуство.
Доручак с погледом на „Вилинске димњаке“ али и на балоне који лете изнад вас! Пећински хотел “ОСМАНБЕИ”, Јамски хотел “ЗАРА” или сличан. – Јединствено искуство, боравак у обновљеним пећинским кућама, луксузно опремљеним собама са ТВ-ом, купатилом и тоалетом, климом / грејањем …
(https://www.cappadocianguide.com/room/osmanbey-cave-hotel), (http://en.zaracavehotel.com/)

„NEW PARK HOTEL“

5/5

Анкара Смештен је у срцу Анкаре, са модерно опремљеним собама, великим рестораном са изврсном храном и изузетно љубазним особљем. У потпуности оправдава своју категорију. www.npankara.com

Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника

 Агенција задржава право да откаже аранжман најмање 5 дана пре поласка, у случају недовољног броја пријављених

путника, или других непредвиђених ситуација због пандемије, која спречава путовања.

– Агенција задржава право промене редоследа извођења излета и посета, у зависности од околности на лицу места.

– Важност пасоша треба да буде минимум 6 месеци од дана напуштања Турске.

 Важе општи услови путованја организатора, агенције 4СЕ Турист, лиценца ОТП 414/2020 кат. А 20, од 24.02.2020

Регија Кападокија, која је данас део Турске, а некада неотуђиви део Византије, налази се у провинцији Невсехир. Реч је о површини од око 80 квадратних километара, смештеној у централној Анадолији, између градова Невсехир, Аванос и Ургуп, са центром у Гјоремеу. Регија Кападокија уврштена је на УНЕСКО-ву листу заштићених природних реткости.

Срце Кападокије – Гјореме је главно место окупљања туриста из целог света. Смештено у између две висоравни, полазна је тачка свих излета. Балони полећу одавде, овде је најлепши залазак и излазак сунца, одавде све туре почињу и завршавају: АТВ КВАД сафари, јахање на камилама, пешачке туре, јахање, турска сауна, масажа лековитим блатом … Град окружен аутентичним амбијентом Кападокије: са такозваним вилинским димњацима, пећинским кућама које су претворене у луксузне идиличне хотеле, бројне ресторане, пабове, сувенирнице. Веома живо место до касно у ноћ. Место где се налази највећи музеј на отвореном са 30 цркава и капела са величанственим фрескама од 9. до 11. века.

Аванос: Град од 12.000 становника на северној обали дуге турске реке Кизилирмак, некада римске Венесе, данас познат по чувеној грнчарији од црвене глине. Грчка је овде владала од времена Хетита, чији су дизајн и мотиви још увек веома присутни. Грнчарске радионице су у старим, некадашњим грчким кућама, а радионице су урезане у меке стене. Град нас уопште не подсећа на амбијент Кападокије. Налази се 10 км од Гјоремеа.

Ургуп: Некадашња Осиана, Агиос Прокопиос, је најисточнији град у централној Кападокији. Током владавине Турака Селџука проглашен је центром читаве регије. Године 1515 део је Османског царства и до 19. века било је 70 џамија, 5 цркава и 11 библиотека. Данас је Ургуп вински центар Кападокије. У средишту места, посебно у подножју „Брда жеља“, још увек можете видети старе напуштене грчке куће и остатке старих цркава са фрескама унутра. На брду се налази и гробница Селџука из 11. века. Налази се 10 км од Горема. Има 18.000 становника. У центру града налазе се мали ресторани, сувенирнице. Налази се у типичном малом анадолском граду у Кападокији.

Учхисар – „Три тврђаве“: Из даљине изгледа да куће висе једна са друге, у подножју велике стене. Али кад се приближите, видећете велики град са кућама дуж пута који се извија око литице велике стене. Неке од грчких кућа с рељефним украсом претворене су у мале хотеле, а друге су полуразрушене. Бајка Учхисар подсећа на Вавилонску кулу древне Месопотамије у којој је живео читав људски род, пре него што је Господ зауставио људске сукобе и поделио их на различите језике.

Учхисар је изнад Гјоремеа, са око 4.000 становника

Невсехир: Некад Неополис и Мускара, има око 90 000 становника. У близини Невсехира налазе се вулканске стене у којима је некада било живота, а уточиште у овом пустом месту припадало је онима који су побегли од Римљана. Касније долази период под Византинцима, затим Римљанима, Турцима Селџуцима и од 15. века Отоманског царства. Данашњи град је основао велики везир Дамат Ибрахим Паса, зет султана Ахмеда III. Град се обнавља фонтанама, медресама, хамамима и добија ново име Невсехир (нови град). Град није нарочито туристички настројен и користи се за смештај туриста који долазе у Кападокију, због малог броја смештајних капацитета у околини и ниже цене. Uдаљен je од Гјоремeа 15 км.

Иди на врх
Share via
Copy link
Powered by Social Snap