Кападокија

кружна тура

СЛАНО ЈЕЗЕРО – ГЈЕРЕМЕ – АНКАРА - ИСТАНБУЛ

ПРОГРАМ У ПРИПРЕМИ

Монументални комплекс чудесне лепоте из 6. века пре нове ере, у белом камену и белом вулканском пепелу познатом под називом „туф“, који се миленијумима уз помоћ воде и ветра променио и постао оно што је данас – јединствено чудо природе.

Хришћани, народ без војске, тражећи уточиште од римског прогона, налазе га испод камених сводова Кападокије где су изградили 36 подземних градова и 600 цркава. Ове необичне камене структуре називале су се „вилински димњаци“, а назив Кападокија на перзијском значи „земља прелепих коња“.

Регија Кападокија, са запањујућом лепотом места и историјским знаменитостима, један је од најлепших пејзажа на свету. Дивне стене необичних облика одушевиће вас на први поглед, а сам поглед на ове необичне грађевине оставља магичан и мистичан утисак … У Кападокији су живеле древне цивилизације – хеленска, римска, хришћанска и исламска …

Доживите чаролију Кападокије, земље вила и прелепих коња, пејзажа који подсећају на месечеву површину … и будите спремни да видите „Чудеса невиђена“.

8 ДАНА АУТОБУСОМ – 3 ПОЛУПАНСИОНА У ГЈЕРЕМЕ + 2 НОЋЕЊА СА ДОРУЧКОМ У ИСТАНБУЛУ

ЦЕНА АРАНЖМАНА ПО ОСОБИ, у зависности од хотела у Кападокији у коме је смештај:

“TOURIST HOTEL & RESORT CAPPADOKIA”

5/5

 Гјореме , наша препорука. Непосредно поред хотела је простор са ког полећу балони  (www.touristhotel.com.tr)

CAVE / STONE

Пећински хотели, наша препорука – јединствено искуство.
Доручак с погледом на „Вилинске димњаке“ али и на балоне који лете изнад вас! Пећински хотел „ОСМАНБЕИ“, Јамски хотел „ЗАРА“ или сличан. – Јединствено искуство, боравак у обновљеним пећинским кућама, луксузно опремљеним собама са ТВ-ом, купатилом и тоалетом, климом / грејањем …
(https://www.cappadocianguide.com/room/osmanbey-cave-hotel), (http://en.zaracavehotel.com/)

„NEW PARK HOTEL“

5/5

Анкара Смештен је у срцу Анкаре, са модерно опремљеним собама, великим рестораном са изврсном храном и изузетно љубазним особљем. У потпуности оправдава своју категорију. www.npankara.com

 1. Дан: БЕОГРАД – БУГАРСКА – ИСТАНБУЛ – …
  Састанак групе у 08:30 час. Полазак у 09:00. Путоваље према Турској, поред Ниша и Софије, затим поред Истанбула и Анкаре, са успутним паузама ради одмора и обављања граничних формалности…

 2. Дан: … – АНКАРА – СЛАНО ЈЕЗЕРО (ТУЗ ГОЛУ) – ГЈОРЕМЕ, КАПАДОКИЈА:
  … Ујутру стижемо у Анкару. Факултативно доручак у хотелу „New Park“ 5* Предлажемо факултативни панорамски обилазак Анкаре са локалним водичем: центар Кизлтепе, стара зграда Парламента у којој је Ататурк прогласио своје коначно ослобођење од султаната и почетке Независне Републике Турске, нова велика резиденција председника Турске (Реџеп Тајип Ердоган). Посета маузолеју Ататурк
  – Анит Кабир. Посета великом тржном центру у Анкари.

  Путовање се наставља до Кападокије уз предах код великог сланог језера Туз Јолу, једног од највећих сланих језера на свету … дугачко је 100 км, широко 50 км, дубоко 50 цм (зими достиже дубину до 1,5 метра). Већина залиха соли у Турској потиче из овог језера …
  После одмора настављамо за Гјореме, Кападокија. Долазак у касним поподневним сатима.
  Смештај у одабрани хотел и кратак одмор.
  Ако нисте уморни, пре вечере вас водимо у обилазак Гјорема: општине, римске куле, локалне џамије, брда Бајрак тепе (улаз 3 ТЛ), првих „вилинских димњака“, улица са сувенирима и ресторана. Наш водич ће вас упутити где да попијете праву турску кафу са панорамским погледом на Гјореме.
  Вечера. Ноћење.

 3. Дан: ГЈОРЕМЕ, КАПАДОКИА: ЛЕТ БАЛОНОМ – „МИСТИЧНА КАПАДОКИЈА“ – ЗАЛАЗАК СУНЦА – ТУРСКО ВЕЧЕ
  Дан је предвиђен за 4 узбудљива искуства:

  1. ЛЕТ БАЛОНОМ: полазак са платоа хотела ТУРИСТ 4 *!
  Рано ујутро пре магичног изласка сунца Кападокије, прилика за лет балоном изнад вилинских димњака Кападокије. Ово је авантура коју никада нећете заборавити … уживајте у лепоти и узбуђењу док се балон лагано подиже. Слушајте тутњаву пећи која загрева ваздух у балону. Дивите се невероватном погледу на више од 100 балона у лету, и наравно … магичном изласку сунца. Излет укључује лагану ужину са чајем / кафом, шампањцем на крају лета и сертификатом о летењу балоном. Повратак у хотел.
  Наравно, они који не желе да лете, имаће узбудљив поглед на припрему и касније спуштање балона. Лет балона највише зависи од временских услова (ветар, киша, магла) и протокола за Covid-19.
  Доручак. Слободан дан или одлазак на следећи излет.

  2. МИСТИЧНА КАПАДОКИЈА: Водимо у узбудљиву прошлост, са траговима и остацима многих цивилизација и учећи о првим причама о Кападокији, започињемо посетом Долини „Три лепотице“ где ћемо чути тужну легенду о њима. Затим идемо до Ургупа, највећег места у Кападокији са траговима древних грчких и римских кућа и траговима Селџука. Посета Мустафапаши, древном грчком насељу Синасос, некада једном од најбогатијих места у овом крају, место где и данас живе Македонци. На крају посета породичној радионици и продавници слаткиша. Повратак у хотел.

  Слободно време за индивидуалну шетњу Гјоремеом и/или ручак у једном од локалних ресторана.

  3. МАГИЧНИ ЗАЛАЗАК СУНЦА : Препоручујемо 2 опције:

  – „ATV SUNSET TOUR“: У поподневним сатима узбудљива, двосатна вожња са АТV QUADOVIMA 4X4 поред „вилинских димњака“, кроз вулканске дине, у близини старог места Чаушин. Посетићете Долину љубави и Црвену долину одакле ћете уживати у прелепом заласку сунца. Незаборавна авантура за коју није потребна возачка дозвола), или ….
  – „SUNSET TOUR“ АУТОБУСОМ: Посета Долини љубави где су се љубавни парови тајно састајали. Место на којем се ваше жеље остварују. Затим пролазимо поред старог места Невшехир и гледамо најлепши залазак сунца из Црвене долине.

  Повратак у хотел. Вечера.

  4. ТУРСКО ВЕЧЕ: Увече вас водимо на турско вече са традиционалним играма и трбушним плесом, у аутентичном пећинском амбијенту Кападокије. Пратимо богату представу са типичним турским предјелима, имамо укусну вечеру по вашем избору и неограничену дегустацију локалног вина, турске ракије, вотке, пива, сокова. Повратак у хотел. Ноћење.

 4. Дан: ГЈОРЕМЕ, КАПАДОКИЈА: „ВЕЛИКА ТУРА КАПАДОКИЈЕ“
  Доручак.
  Дан је предвиђен за 2 узбудљива искуства:

  1. ВЕЛИКА ТУРА КАПАДОКИЈЕ: Почињемо са панорамским погледом на замак Учхисар, највишу тачку у Кападокији, са величанственим погледом на Гјореме …
  Затим вас водимо у подземни град Кајмакли, уклесан у вулканску стену у 7. веку пре нове ере, један од највећих и најбоље очуваних подземних градова у Кападокији, откривен 4 спрата под земљом, повезан са подземним градом Деринкуиу подземним тунелом дугим 9 км. … Настављамо до долине Ихлар, дуге 16 км, која је са обе стране окружена црквама у стенама. Угодна шетња делом долине (3,5 км), дуж реке Мелендиз, са паузом на пола пута за освежење у традиционалној чајџиници поред саме реке. Прилика да испробате најукуснију турску палачинку – гозлеме, турску кафу или сок, хлађење ногу у реци. Затим идемо на ручак у анатолском селу Белисирма поред реке … После ручка настављамо до манастира Селиме, највеће и најмоћније верске грађевине у Кападокији, коју су хришћански монаси урезали у стене у 8. или 9. веку. Историјски записи кажу да је изградња овог манастира са црквом димензија катедрале трајала 200 година. На крају вас водимо до места одакле се пружа прелеп панорамски поглед на кратер језера „Нарголу“. Повратак у хотел. Вечера.

  2. ДЕРВИШКИ ПЛЕС:
  После вечере прилика да присуствујете верској церемонији – Плесу Дервиша, у аутентичном амбијенту Сарихановог караван-сараја из 1259. године, смештеном уз некадашњи Пут свиле.
  Доживите магију јединог мистичног перформанса Дервиша.
  Ноћење.

 5. Дан: ГЈОРЕМЕ, КАПАДОКИЈА: „СРЦЕ КАПАДОКИЈЕ“ – АНКАРА
  Доручак. Остављамо пртљаг у аутобус и водимо вас до „Срца“ Кападокије. Шетња започиње посетом „Музеју на отвореном Гјореме“ – огромном манастирском комплексу, познатом по фрескама из 10.-12. Века, које приказују живот монаха и Исуса Христа. Све цркве у Гјорему потичу из 9. века, импозантне цркве уклесане у стене, са прелепим живописним фрескама које су свежину задржале до данас. Комплекс је под заштитом УНЕСЦО-а од 1984. године. Затим се упућујемо У старо место Аванос где посећујемо грнчарску радионицу и имамо прилику да купимо ручно рађене сувенире. Ручак у локалном ресторану. Следе посете и разгледање најлепших долина:
  Дервент – долина маште, препуна природних камених облика са животињским фигурама, фасцинантних облика камена, кречњака и стена од туфа названих – чаробни вилински димњаци.
  Зелве – долина, музеј на отвореном, у коме су древни народи живели до 1952.
  Пашаба – или Пашина долина са најбоље очуваним „Вилинским димњацима“. Чак се и полицијска станица налази у једном од „вилинских димњака“. Најживописније место у Кападокији, права разгледница Кападокије. Ходајте преко, између и кроз „вилинске димњаке“.
  Долина голубова – Поглед на долину која је велико станиште голубова.

  Препуни утисака, поподне крећемо за Анкару. Долазак у Анкару у вечерњим сатима. Смештај у хотел. Ноћење.

 6. Дан: АНКАРА – ИСТАНБУЛ – …
  Доручак. Напуштање хотела и полазак за Истанбул. Долазак у Истанбул у раним поподневним часовима. Слободно време, или факултативни одлазак на крстарење Босфором у пратњи локалног водича. Разгледање Истанбула са воде, одакле ћете видети најраскошније виле, дворце и летњиковце, а затим у 18:00 часова полазак за Србију. Ноћна вожња кроз Турску, Бугарску, поред Пловдива, Софије …

 7. Дан: … – БЕОГРАД
  Долазак у Београд око поднева. Крај услуга.

 • Превоз туристичким аутобусом на наведеној рути (озвучење, ДВД, клима, …)
 • 3 полупансиона – доручак и вечера (шведски сто) у хотелу ТУРИСТ 4 * у Гјоремеу, у срцу Кападокије.

  Са платоа хотела, поред прелепог базена, посматраћете полетање балона.   или

 • 3 полупансиона – доручак и вечера у CAVE/STONE хотелима „ОСМАНБЕИ“, „ЗАРА“ или сличан 4* у Гјоремеу, у срцу Кападокије.

  Доручак на бази шведског стола, вечера у локалном ресторану у Горемеу.

 • ГРАТИС 1 ноћење са доручком у NEW PARK хотелу 5* у центру Анкаре,
 • Посета сланом језеру Туз Јолу,
 • Услуге лиценцираног туристичког водича и
 • Трошкове организација путовања.

• Обавезно путно здравствено осигурање, до 30000€, према ценовнику Триглав осигуранја а.д.о. ( 850 дин.),
• Боравишна такса укупно 8€ по особи (плаћа се у агенцији у динарској противвредности по средњем курсу НБС)
• Факултативне излете и • Личне и остале непоменуте трошкове.

 • „Велика тура Кападокије“, са укљученим улазницама и ручком (без пића), аутобусом, локалним водичем: (45 €),
 • „Срце Кападокије“ са укљученим улазницама и ручком (без пића), аутобусом, са локалним водичем: (45 €),
 • „Мистична Кападокија“ са посетом Угрупу и Мустафапаши, превоз, локални водич: (10 €),
 • „Црвена долина“ са заласком сунца, аутобусом, са локалним водичем: (15 €),
 • „ATV SUNSET TOUR“ трансфери, водич, кацига и двочасовна авантура: (25€) Цена је за ATV за две одобе,
 • Турско вече са шоу програмом, вечером и неограниченим пићима, аутобусом, са локалним водичем: (35 €),
 • Дервишки плес / церемонија, аутобус, локални водич: (25 €),
 • Лет балоном – (од 160 €). Молимо да приликом резервације наведете своју жељу за лет балоном.

  (Информације о тачној цени, одобрење лета због ситуација са Covid-19, могућа слободна места, имаћемо непосредно пре поласка на путовањe)

 • Разгледање Анкаре у пратњи локалног водича: (10 €),
 • Доручак у хотелу New Park 5* у Анкари, другог дана путовања, по доласку у Анкару: (5 €),

• Доплата за једнокреветну собу: Toutist hotel 87€, Пећински хотели 99€, New Park-Ankara 30€

Плаћање се врши искључиво у динарској противвредности по седњем курсу НБС на дан уплате.

Начин плаћања: 40% приликом пријављивања, а остатак најкасније 15 дана пре поласка.
40% приликом пријављивања, а остатак чековима грађана на три једнаке месечне рате.
40% приликом пријављивања, а остатак путем административне забране на три једнаке месечне рате.
(само за запослене са чијим фирмама 4СЕ Турист има потписан уговор)


  ДаНе

  Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника

   Агенција задржава право да откаже аранжман најмање 5 дана пре поласка, у случају недовољног броја пријављених

  путника, или других непредвиђених ситуација због пандемије, која спречава путовања.

  – Агенција задржава право промене редоследа извођења излета и посета, у зависности од околности на лицу места.

  – Важност пасоша треба да буде минимум 6 месеци од дана напуштања Турске.

   Важе општи услови путованја организатора, агенције 4СЕ Турист, лиценца ОТП 414/2020 кат. А 20, од 24.02.2020

  Регија Кападокија, која је данас део Турске, а некада неотуђиви део Византије, налази се у провинцији Невсехир. Реч је о површини од око 80 квадратних километара, смештеној у централној Анадолији, између градова Невсехир, Аванос и Ургуп, са центром у Гјоремеу. Регија Кападокија уврштена је на УНЕСКО-ву листу заштићених природних реткости.

  Срце Кападокије – Гјореме је главно место окупљања туриста из целог света. Смештено у између две висоравни, полазна је тачка свих излета. Балони полећу одавде, овде је најлепши залазак и излазак сунца, одавде све туре почињу и завршавају: АТВ КВАД сафари, јахање на камилама, пешачке туре, јахање, турска сауна, масажа лековитим блатом … Град окружен аутентичним амбијентом Кападокије: са такозваним вилинским димњацима, пећинским кућама које су претворене у луксузне идиличне хотеле, бројне ресторане, пабове, сувенирнице. Веома живо место до касно у ноћ. Место где се налази највећи музеј на отвореном са 30 цркава и капела са величанственим фрескама од 9. до 11. века.

  Аванос: Град од 12.000 становника на северној обали дуге турске реке Кизилирмак, некада римске Венесе, данас познат по чувеној грнчарији од црвене глине. Грчка је овде владала од времена Хетита, чији су дизајн и мотиви још увек веома присутни. Грнчарске радионице су у старим, некадашњим грчким кућама, а радионице су урезане у меке стене. Град нас уопште не подсећа на амбијент Кападокије. Налази се 10 км од Гјоремеа.

  Ургуп: Некадашња Осиана, Агиос Прокопиос, је најисточнији град у централној Кападокији. Током владавине Турака Селџука проглашен је центром читаве регије. Године 1515 део је Османског царства и до 19. века било је 70 џамија, 5 цркава и 11 библиотека. Данас је Ургуп вински центар Кападокије. У средишту места, посебно у подножју „Брда жеља“, још увек можете видети старе напуштене грчке куће и остатке старих цркава са фрескама унутра. На брду се налази и гробница Селџука из 11. века. Налази се 10 км од Горема. Има 18.000 становника. У центру града налазе се мали ресторани, сувенирнице. Налази се у типичном малом анадолском граду у Кападокији.

  Учхисар – „Три тврђаве“: Из даљине изгледа да куће висе једна са друге, у подножју велике стене. Али кад се приближите, видећете велики град са кућама дуж пута који се извија око литице велике стене. Неке од грчких кућа с рељефним украсом претворене су у мале хотеле, а друге су полуразрушене. Бајка Учхисар подсећа на Вавилонску кулу древне Месопотамије у којој је живео читав људски род, пре него што је Господ зауставио људске сукобе и поделио их на различите језике.

  Учхисар је изнад Гјоремеа, са око 4.000 становника

  Невсехир: Некад Неополис и Мускара, има око 90 000 становника. У близини Невсехира налазе се вулканске стене у којима је некада било живота, а уточиште у овом пустом месту припадало је онима који су побегли од Римљана. Касније долази период под Византинцима, затим Римљанима, Турцима Селџуцима и од 15. века Отоманског царства. Данашњи град је основао велики везир Дамат Ибрахим Паса, зет султана Ахмеда III. Град се обнавља фонтанама, медресама, хамамима и добија ново име Невсехир (нови град). Град није нарочито туристички настројен и користи се за смештај туриста који долазе у Кападокију, због малог броја смештајних капацитета у околини и ниже цене. Uдаљен je од Гјоремeа 15 км.

  Иди на врх
  Share via
  Copy link
  Powered by Social Snap