Србија летовање

Планина Дивчибаре

ПЛАНИНА ДИВЧИБАРЕ

Дивчибаре су планинско поље које лежи на надморској висини од 980 м и простире се од Црног врха,Паљбе, Голупца до Великог брда. Налази се у централном делу Маљена, 38 км југоисточно од Ваљева. Висови који окружују Дивчибаре, поред тога што их штите од ветрова, представљају места са којих се пружа изванредан поглед не само на делове масива Маљена и његову ближу околину већ и на неке удаљене крајеве Србије.

Ваљевске планине Медведник,Јабланик,Повлен,Маљен спадају у рудне планине и оне су савршени масив Динарског планинског система у северозападној Србији.

Дивчибаре су познате по ливадама са лепом ,меком травом и четинарским шумама. Четинарске шуме су од највећег  значаја те се најчешће јављају бели и црни бор, јеле, смрча, у нешто мањем броју клека и планински бор.

Од листопадног дрвећа су најзначајнији буква и бреза, које образују шуме, било саме било у заједници са четинарима. На Дивчибарама су заступљене следеће врсте: црни и бели јасен,х раст, цер, обична леска, јасика, јавор. Дивчибаре су већи део године у цвећу.

Дивчибаре обилују изворима речица и потока, као што су Буковска река,Црна река,Козлица, Крчмарска река, Манастирица и Пакленица, Бела и Црна каменица. Посебно је интересантна река Манастирица, која извире под Краљевим столом ( 1103 м) и која у свом горњем току прави врло леп водопад по имену Скакало. Терен на ком се налази овај импресиван планински водопад, висине 20 метара, није довољно приступачан те се не налази на мапи дивчибарских пешачких стаза. Воде Црне реке теку преко стена које су скоро црне боје кроз тамну шуму па с правом носи назив Црна река. Посебна атракција ове планинске речице су водопади који су висине 5 – 10 метара.

 

ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА ПЛАНИНЕ ДИВЧИБАРЕ

Захваљујући добром географском положају Дивчибаре имају благу и пријатну планинску климу. Средња температура је око 18 степени а јесен је топлија од пролећа. У току зиме Дивчибаре углавном обилују снегом 4 пуна  месеца. До њих допиру ваздушне масе из Медитерана и сукобљавају се са ваздушним масама Карпата и Панонске низије, чиме се може објаснити присуство јода у ваздуху.

На основу посматрања климе у једном дужем периоду од стране Климатолошког института Србије из Београда 1963.године Дивчибаре је проглашено за „Климатско лечилиште“.

Захваљујући ружи ветрова Дивчибаре  су јединствена  ваздушна бања у којој се људски организам опоравља четири пута брже од кардиоваскуларних обољења, плућних болести и обољења крви.

Иди на врх
Share via
Copy link
Powered by Social Snap